Hvad er et SSL-certifikat?

ssl


Du hører det måske tit, men tænker alligevel, hvad er SSL? Vi har her skrevet en lille guide til at forstå hvad SSL egentlig er. 

SSL, som står for Secure Sockets Layer, er en kryptering som gør, at data mellem en browser og en webserver er sikkert. Dette gør altså at alt data mellem dine besøgende og din hjemmeside er krypteret og privat.


Hvad beskytter SSL mod, og hvad gør det?

Helt kort fortalt, er SSL en krypteringsprotokol der beskytter data som bliver overført på nettet. Det sørger altså for at alt data mellem en browser og en hjemmeside er krypteret og sikkert. Hvis man skal dykke ned i hvilke konkrete data som bliver beskyttet med et SSL-certifikat, vil det være ting som eksempelvis:

  • Kreditkortoplysninger
  • Login-oplysninger
  • Følsomme persondata, eksempelvis navn og adresse.

Du er derfor med et SSL-certifikat sikret, at dine besøgendes følsomme oplysninger er sikret gennem en kryptering.

Hvordan tjekker man om en hjemmeside har et SSL-certifikat?

Når du tilgår en hjemmeside på en browser, vil der oppe i venstre hjørne ved siden af domænenavnet, typisk være en hængelås. Er der en hængelås, ja så er hjemmesiden sikret med et SSL-certifikat. Er der derimod en advarselstrekant, og står der “Ikke sikker”, så har hjemmesiden ikke noget SSL-certifikat. Dette betyder at alt data mellem din browser og webserveren, er ikke beskyttet via en kryptering. 

Hvis du klikker på hængelåsen, på en SSL-krypteret hjemmeside, vil der stå “forbindelsen er sikker”. Hvis du klikker på dette, får du vist hjemmesidens certifikat. Her er det blandt andet muligt at se hvem certifikat er udstedt af, samt hvornår det udløber.

En anden måde at tjekke om hjemmesiden har et SSL-certifikat på, FØR du tilgår hjemmesiden, er at kigge i URL’en (altså linket). Det kommer vi ind på i afsnittet herunder.

Hvad er forskellen på HTTP og HTTPS?

En måde hurtigt at tjekke om en hjemmeside er sikret via SSL, er at tjekke om URL’et starter med HTTP eller HTTPS. Starter det med HTTPS, ja så er det sikkert.

HTTP står for Hypertext Transfer Protocol, og er den protokol som gør at systemer kan kommunikere i form af data, på internettet. HTTPS er i bund og grund det samme, blot med et tilføjet “S”, som står for Secure, hvilket betyder at en hjemmeside med HTTPS har et gyldigt SSL-certifikat.

Er du i tvivl om hvorvidt du behøver et SSL-certifikat på din hjemmeside, eller har du brug for hjælp til at få et installeret på din hjemmeside, så kontakt os gerne. Vi står altid klar til at hjælpe.